Garnaalvissers te paard | 2020

BEKAERT NELE
Ik heb de passie voor het vissen doorgekregen van mijn man Chris Vermote. Ik ben zeer vereerd om als eerste erkende vrouwelijke paardevisser erbij te mogen horen.

CASIER JOHAN
Eddy D’Hulster die van z’n schoonvader “den rosten Durant” niet enkel de knepen van het vak leerde kennen, maar ook zijn dochter Rosa meekreeg, ziet de geschiedenis zich herhalen. Johan Casier kwam in de familie, huwde dochterlief Corinne en vervoegde aldus tot groot genoegen van de familie D’Hulster de Oostduinkerkse Paardenvissers. Bovendien trad hij, als uitbater van het "Estaminet Peerdevisscher", in de voetsporen van oud-paardenvisser Maurice Denecker.

DE DIER PIETER
Als 7-jarige knaap uit de Denderstreek raakte Pieter in de ban van de garnaalvisserij te paard. Geprikkeld door zijn grootouders en onder begeleiding van zowel Maurice Denecker als Eddy D'Hulster en Johan Vandendriessche leerde hij de knepen van het vak.

DEBRUYNE BERNARD
Bernard is een telg uit een milieu van zee- & visserij. In zijn jeugd vertoefde hij veel bij 'Mang' en Roland Vanbillemont. Daar kreeg hij de microbe voor de paardenvisserij. In 91 kocht hij zijn eerste paard en is sinds jaren een actieve paardenvisser.

DEBRUYNE GREGORY

DELANCKER YOSHI
Yoshi zag telkens de paardevissers voor zijn deur passeren en de verleiding werd hem te groot. Hij leerde de kneepjes van het vak aan bij Johan Vandendriesche en is op heden een actief paardevisser.

DEVOS RAYMOND
Een ex-collega van Eddy, Raymond Devos, kon doordat hij in de jaren ’98-’99 de paardenvisserij fotografisch had vereeuwigd t.b.v. het visserijmuseum, niet aan de verleiding weerstaan om de “geneugten” van het paardenvissersleven te beleven. Op z’n derde leeftijd wordt hij door den ouden rot in ’t vak opgeleid, met vallen en opstaan maar met veel ambiance.

D'HULSTER EDDY
De schoonzoon van “de rosten” trekt nu al meer dan vier decennia naar zee, vroeger schipperend tussen zijn hoofdberoep en zijn passie, nu gepensioneerd maar nog altijd even gepassioneerd verschalkt hij met zijn Brabander de grijze garnaal en steekt ze thuis in een krokant lichtrood jasje.

DUGARDEIN MARIUS
Marius groeide op in het milieu van zee en visserij. Eerst als beroepsvisser, daarna bij het loodswezen. Na zijn pensionering keerde Marius terug naar zijn oude jeugdliefde 'het vissen per paard'.

HANCKE STEFAAN
Stefaan zag de paardenvissers voor zijn deur en de lekkere garnalen voor zijn neus voorbijgaan. Het werd hem allemaal te machtig en hij besloot om van tussen zijn vele “pk’s” tussendoor een overstapje te wagen naar die éne pk. Met veel ijver en onder het kritisch oog van de oude garde sleept hij nu zijn eigen garnaaltjes naar huis.

VANBILLEMONT XAVIER
Drie generaties paardenvissers in rechte lijn. Amandeus Vanbillemont, vader van Roland Vanbillemont en grootvader van Xavier. In navolging van vader Roland en grootvader Amandeus, is Xavier ook uitbater van Estaminet "De zoeten inval".

VANBLEU GÜNTHER
Al van jongs af aan meegaan met vader om de vangst te kuisen en de visnetten te ledigen, later zelf kruwer en strandvisser. De paardevisserij leren kennen naast de manege waar ons paard stond en beginnen meegaan en aanleren via kris vermote, dan maar zelf een trekpaard gekocht om de opgedane microbe te laten botvieren.

VANDENDRIESSCHE DOMINIQUE
Tussen de oprichting en nu werden echter nieuwe paardenvissers opgeleid zodat hun aantal nu terug op tien actieve paardenvissers is gebracht. De traditie zet zich min of meer voort, zoals “Mang” zijn zoon Roland voor de paardenvisserij klaarstoomde zo onderricht Johan Vandendriessche zijn zoon Dominique om de toekomst van de garnaalvisserij te verzekeren.

VANMASSENHOVE JOHAN
Johan doorbracht zijn jeugd in het bijzijn van paardenvisser Jules Durant. Daar leerde hij de knepen van het vak. Door zijn verknochtheid aan paard en zee, is Johan sinds enkele jaren een actief paardenvisser.

VANMASSENHOVE THOMAS
Ik vis al sinds mijn 11de te paard. Samen met mijn vader gaan we elke vrije dag vissen. In 2012 had ik mijn eigen paard en in 2014 werd ik erkend bij de gemeente. Deze passie groeit alleen nog maar en is een groot stuk van mijn leven geworden.

VERMOTE CHRIS
Sinds mijn 13e ga ik al te voet garnalen vangen en steeds zag ik de paardevissers.
Na contact met de familie Vandendriessche heb ik nu zelf mijn paard, en kan ik het zilte water trotseren.